top of page

NIEKTO CHODÍ NA JOGU, JA CHODÍM NA BEŽKY

Updated: Mar 28, 2023

Slovné spojenie chodím na jogu sa v našom západnom svete používa úplne bežne. A mňa pri jeho počutí vzdy jemne zamrazí. Prijala som síce už dávno, že takto to u nás je, ale vždy, keď je na to na kurzoch príležitosť, vraciam sa k vysvetľovaniu, čo slovo joga znamená a že na jogu sa chodiť nedá...A tiež k vysvetleniu ako to vlastne s jogou mám ja.



Ešte som to však nikdy nespravila v online priestore. Teraz, keď sa pod "značkou" Pavitra Yoga Therapy objavujú workshopy typu Tensegrity-magické pohyby aztéckych šamanov dávneho Mexika už na to nastal najvyšsi čas. Ako môzu spolu súvisieť magické pohyby aztéckych šamanov a joga? Nuž "let me explain myself"


Slovo Yoga pochádza zo sanskrtskeho koreňa "Yug", čo znamená spájať individuálne so všeobecným, človeka s Bohom, jedinca s Univerzom. A týmto dnes už sprofanovaným slovom starý Indovia nazvali systémy k dosahovaniu stavu spojenia...


Jeden mega múdry človek pred viac ako 2tis rokmi menom Patanjali, vo svojich Yoga sútrach hneď v sútre prvej napísal: "Yoga chitta vritti nirodha" (nikdy ju nezabudnem, lebo na univerzitných štúdiách v Indii som sa všetky sútry musela učiť naspamäť v sanskrte). Voľný preklad znie: "joga je zastavenie pohybu mysle". A to všetko, čo my nazývame joga, sú prostriedky k dosiahnutiu tohto stavu. Stavu hlbokej meditácie, prepojenia, prijímania...Takže asany, shakarmy, ... atď boli všetky vytvorené k jedinému účelu-môcť sedieť v meditačnej asane bez pohnutia a pohodlne tak, aby nás telo nijako nevyrušovalo-teda aby bolo v harmonickom, zdravom a vitálnom stave. Samozrejme k prostriedkom na vyladenie tela patria i prostriedky na vyladenie duše cez správne spôsoby chovania a nazerania na svet.


Na jogu chodiť nemôžme. Jogu môžeme len žiť. Chodíme na asany, pranayamu atď...


Niekto by ma mohol odsúdiť...tradície hovoria jasne...Ja sa odvíjam od slova joga -nezaťaženým všetkým, čo sa skrýva v systémoch ňou nazvaných. Slovo bez zaťaženia tradíciou...len jeho význam... A toto slovo a jeho význam sú mi platformou pre všakovaké metódy (často i z rôznych kútov sveta, z rôznych kultúr a tradícií), ktoré človeka privádzajú späť k sebe, k božskému v ňom, k rozpoznaniu tej všeobjímajúcej Sily, ktorá drieme v nás rovnako ako vo všetkom na tejto nádhernej planéte!


Nuž a preto ja neučím jogu. Inšpirujem, prinášam metódy a spôsoby, ktoré sú súčasťou Veľkého Mystéria.


Metódy a spôsoby, ktoré v človeku otvárajú poznanie...


Poznanie, ktoré zaváňa vôňou rôznych kútov sveta...


Poznanie, ktoré správne uchopené dokáže rozžiariť svetielka múdrosti v každom z nás...


Poznanie, ktoré nás v praxi dokáže priviesť do stavu:


"Yoga chitta vrithi nirodha"


...aby sme sa stali pánmi nepokojnej mysle a dokázali si prostredníctvom nej tvoriť presne takú realitu, ako si želáme!

21 views0 comments
bottom of page